– I og med at det ikke har kommet en beklagelse, og den ikke er trukket. Da mener jeg det er så langt fra de verdiene og den moralen vi står for i Rødt, at det er absolutt grunn til å se på den støtten vi gir til Rød Ungdom, sier Berby til NRK.

Han innrømmer at utspillet fra Amrit Kaur kan føre til en splittelse mellom Rødt og ungdomspartiet.

– Hvis ikke vi ser en annen takt og tone, så vil det verken forbause meg eller overraske meg, sier han.

– Så ser jeg at det er noen forsøk på å ro seg inn igjen. Jeg er helt enig i at det er en skam at vi ikke tar tydeligere avstand som nasjon fra det folkemordet vi ser i Gaza i dag. Men det drukner jo fullstendig i sånne oppgulp-uttalelser som jeg opplever kommer fra Rød Ungdom nå.

«Avsporing»

Kaur publiserte fredag et Tiktok-innlegg hvor hun blant annet stemplet Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og oljefondssjef Nicolai Tangen som terrorister. I innlegget nevner hun også Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden.

I ettertid trakk Kaur betegnelsen om Støre, men opprettholdt den for Stoltenberg og Tangen. I et innlegg på Facebook lørdag formiddag beklaget Kaur at hun kalte noen terrorist.

– Det ble en avsporing å kalle noen terrorist, og ved å gjøre det bagatelliserte jeg de overlevende og pårørendes opplevelser. Det beklager jeg for, vit at det var absolutt ikke hensikten, skriver Kaur.

Kritikk fra partikolleger

Hun skriver imidlertid at hun mener det er nødvendig å kritisere Støre-regjeringen «når de forholder seg passive til et pågående folkemord.»

Rødts Mímir Kristjánsson slo lørdag kraftig ned på Kaurs beskrivelse av Jonas Gahr Støre som terrorist og skrev på sin egen Facebook-side at han er både flau og sint.

Også partikollega på Stortinget, Sofie Marhaug, gir i sosiale medier uttrykk for at Rød Ungdom-lederen bommer stygt med sitt utspill.