Brevet på to og en halv side ble skrevet i januar i forbindelse med at norsk politi og påtalemyndighet forsøkte å avhøre ham i Pakistan, skriver NRK.

Han viser blant annet til at EOS-utvalget har gitt Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kritikk for enkelte feil i overvåkingen av Bhatti.

– Han har blant annet fått en bekreftelse fra EOS-utvalget på at PST har brutt hans menneskerettigheter. Men de har nektet å si i hvilken sammenheng eller hva dette gjelder. Det er han naturligvis veldig nysgjerrig på, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden til NTB.

Bhatti nekter derfor å forklare seg før han får fullt innsyn i «saks- og personopplysninger, inkludert tredjemannsopplysninger registrert om meg hos justisdepartementet, forsvarsdepartementet, PST, OPD og alt ordinært politi og utenriksdepartementet,» heter det i brevet.

EOS-utvalget kontrollerer de hemmelige tjenestene – Politiets sikkerhetstjeneste, Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetsavdeling og Nasjonal sikkerhetsmyndighet – for Stortinget.